Zubná
pohotovosť
článok / Sep 01 2022

Detské zúbky - čo by ste nemali podceniť.

Je krásne vidieť šťastné dieťa bezstarostne sa hrať a veselo sa usmievať. Veľa rodičov vie, aké povinnosti prináša so sebou starostlivosť o ich potomka. Súčasťou každodennej starostlivosti o dieťa má byť aj hygiena dutiny ústnej. Sú ľudia, ktorí si myslia, že ak sú detské zuby dočasné, nie je im potrebné venovať pozornosť. A to je veľký omyl. Prvý mliečny zub sa prerezáva do dutiny ústnej okolo 6. mesiaca života a do 2 a pol roka až troch rokov by malo mať dieťa prerezaných všetkých 20 dočasných zubov. Práve toto obdobie je dôležité pre rodičov, pretože vtedy môžu zabrániť prenosu infekcie do ústnej dutiny.

 

Detská zubárka Žilina I Klinika Zdravia

 

Môže rodič nakaziť svoje dieťa zubným kazom?

Zubný kaz nie je dedičné ochorenie, ale infekčná nákaza – väčšinou z matky na dieťa. Dieťa prichádza na svet bez predpokladu, aby malo zubný kaz. Počas života – najmä počas prvých troch rokov – je jeho dutina ústna osídľovaná baktériami. Matka so zdravým chrupom (bez zubných kazov a bez výplní) nemá predpoklad, aby „nakazila“ vlastné dieťa agresívnymi baktériami. Pokiaľ majú rodičia viac ako 3 výplne alebo aktívne zubné kazy – sú nositeľmi kariopatogénnych baktérií. Zubný kaz sa neprenáša geneticky, ale slinami na cumlíku, lyžičke, fľaši a podobne. Je dôležité, aby túto informáciu mali budúce mamičky a mamičky s malými deťmi.

 

Zubný lekár Žilina I Klinika Zdravia

 

Chrup dieťaťa do 12 rokov je vizitkou a zodpovednosťou rodiča

Zdravý dočasný chrup dáva predpoklad zdravých stálych zubov. Dôležité obdobie zmien v ústach dieťaťa je vo veku od 6. do 12. roku života, keď nastáva výmena dočasného chrupu za trvalý. Posledný mliečny zub opúšťa ústnu dutinu okolo 11. roku života. Život detí s pokazenými dočasnými zubami je okrem bolestí ťažký. Majú problémy pri rozprávaní a správnom spracovávaní potravy. Pokazené dočasné zuby sú zdrojom bolestí a infekcie. Mliečny chrup má svoju nezastupiteľnú funkciu 11 rokov. Rodičia majú povinnosť sa pravidelne a dôkladne starať o dočasný chrup. Komplikáciou tohto veku je nízka ochota dieťaťa spolupracovať pri každodennom čistení zubov. Tak ako musíme deťom pravidelne meniť plienky, hoci sa im tento úkon tiež nepáči, robíme to pre ne nielen z lásky. Detské zuby musí rodič každý deň aspoň 1-krát dôkladne vyčistiť, či dieťa chce alebo nechce.

 

Viac o správnych návykoch pri starostlivosti o detský chrup nájdete v článku "Dentálna hygiena u detí a starostlivosť o detský chrup"

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dentalna-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Mgr. MARTINA KARASOVÁ, DiS. dentálna hygienička

Som dentálna hygienička.
V roku 2014 som popri práci zdravotnej setričky absolvovala kurz dentálnej prevencie. Toto smerovanie ma natoľko zaujalo, že som sa rozhodla špecializovať a venovať sa dentálnej hygiene na 100 percent. V roku 2020 som ukončila vysokoškolské štúdium na Vyššej odbornej škole zdravotníckej v Ostrave v odbore Dentálna hygienička. Počas vysokej školy som pracovala vo viacerých klinikách v Žiline a v okolí ako sestrička aj dentálna preventistka.

Podobné články
článok / Mar 10 2024
  Do čoho sme sa pustili a prečo ? Klinika Zdravia vznikla s úprimnou myšlienkou pomáhať...
článok / Jan 10 2023
Dnes sa už zubára báť nemusíte. Zmenil sa nielen postup ošetrení, ale aj prístup lekárov   Spomínate...
článok / Sep 05 2022
Základné pravidlá pri stravovaní detí so zreteľom na dentálnu starostlivosť sú:  dieťa by sa malo d...
video / Nov 10 2021
Dentálnu hygienu u profesionálnej hygieničky by sme mali absolvovať minimálne dvakrát ročne. Pacientov s ci...