Zubná
pohotovosť
článok / Jan 10 2023

Návšteva zubára už nieje strašiakom.

Dnes sa už zubára báť nemusíte. Zmenil sa nielen postup ošetrení, ale aj prístup lekárov

 

Spomínate si ešte na svoju prvú návštevu zubára? Nepohodlné kreslo, ponurá ambulancia a hrozivé nástroje zanechali v mnohých z nás obrovský rešpekt, a čo je horšie, aj zakorenený strach. Tieto časy sú však našťastie preč a my by sme sa konečne mali naučiť vnímať stomatológov ako lekárov, ktorých jediným cieľom je ušetriť nás zbytočnej bolesti.

Vďaka novým prístupom a modernej technológii sa stomatológom darí tento cieľ úspešne napĺňať a návšteva zubnej ambulancie sa tak stáva príjemnejšou a komfortnejšou než kedykoľvek predtým. Čo všetko sa zmenilo, čo nové pribudlo a s čím sa už, našťastie, nikdy nestretneme?

 

Vzhľad ambulancií

V mnohých životných situáciách nás silno ovplyvňuje prvý dojem a návšteva zubára nie je výnimkou. Aj to je dôvod, prečo stomatologické ambulancie prešli výraznou zmenou. Chladné, nekomfortné a ponuré čakárne sa zmenili na pohodlne a vkusne zariadené miestnosti plné svetla a pohody. V mnohých z nich si svoje čakanie môžete spríjemniť čítaním aktuálnych časopisov, pozeraním televízie či sledovaním rybičiek vo vodnom akváriu. Táto príjemná zmena sa okrem toho nedotkla len čakární, ale aj samotných ordinácií. Tvrdé zubárske kreslo a desivé nástroje a obkladačky na stenách navždy zmizli a nahradila ich vkusná polohovateľná sedačka a pomôcky, ktoré nás svojím minimalistickým vzhľadom a dizajnom skôr upokojujú. Namiesto hlasného zvuku vŕtačky tu hrá príjemná hudba a celým moderne vybaveným priestorom sa rozlieha upokojujúca vôňa, vďaka čomu sa návšteva zubára stáva omnoho príjemnejším zážitkom.

 

Zubná ambulancia Žilina I Klinika Zdravia

 

Prístup stomatológov

Okrem vybavenia ambulancií sa zásadne zmenil aj prístup stomatológov. Kým v minulosti vám stomatológ len málokedy vysvetlil zákrok, ktorý vás čakal, dnes je to, našťastie, štandard. Dobrý stomatológ vám ochotne vysvetlí aj ten najmenší zákrok a povie vám aj dôvody, prečo je dobré ho podstúpiť. Dnešní stomatológovia nie sú totiž “len” zubármi. Naučili sa byť aj psychológmi, ktorí nás upokojujú racionálnymi dôvodmi a pomáhajú nám tak zbaviť sa strachu, ktorý nás v zubárskom kresle (často zbytočne) zožiera. 

 

Liečba namiesto extrakcie

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo bežné, že sme svojho zubára navštívili až keď nás zub bolel, čo robí návštevu zubára omnoho nepríjemnejšou a treba povedať aj drahšou.

Keď sa zubný kaz odstráni keď je malý, je to niekoľko násobne lacnejšie a menej bolestivé ako keď ošetrenie odkladáte a necháte kaz preniknúť hlbšie.

 V čase, keď ešte neboli známe dnešné postupy liečby, bola tak jediným účinným riešením extrakcia. Až neskôr sme zistili, že cestou k zdravému chrupu, ktorý nebolí, nie je extrakcia zubov, ale ich prevencia a liečba. A kým ešte pred niekoľkými rokmi bolo vytrhnutie bolestivého zuba mnohokrát jediným riešením, dnes ho považujeme za úplne poslednú možnú alternatívu, ktorej sa dá vďaka novým technológiám v rukách skúseného stomatológa vyhnúť.

 

Zubár Žilina I Klinika Zdravia

 

Bezbolestná liečba

Bolesť zubov je považovaná za jednu z najväčších bolestí vôbec. Nervy v zuboch sú totiž mimoriadne citlivé, a tak bolo v minulosti jednoduchšie zub odstrániť, než ho liečiť. Dnes však poznáme techniky a lieky, ktoré dokážu zuby a ich nervy dokonale znecitlivieť aj pri tých najinvazívnejších zákrokoch. Okrem klasických už poznáme aj tzv. povrchové anestetiká, vďaka ktorým pacient necíti ani úvodný vpich injekcie s anestézou do podráždeného miesta. 

 

Dôraz na prevenciu

Za uplynulých niekoľko rokov sa zmenil aj prístup k prevencii, ktorá je v oblasti stomatológie mimoriadne dôležitá. Starať sa pritom nestačí len o zuby, ktoré sú trvalé, dôležitý je už prvý mliečny zub. Tak si totiž dieťa vytvorí návyk starať sa o zuby po celý život. K pravidelnému čisteniu zubov potom stačí pridať pravidelnú návštevu kvalitného detského stomatológa, ktorý bude ďalšie kroky koordinovať tak, aby ste vy a vaše dieťa na strach z vyšetrenia ani len nepomysleli.

 

Dentálna hygiena

Ruka v ruka s kvalitnou prevenciou ide aj dentálna hygiena, ktorá dokáže znížiť riziko vzniku zubného kazu na minimum. Týka sa najmä trvalého chrupu, ktorého umývanie len zubnou kefkou nestačí. Práve vtedy vstupujú do hry špeciálne techniky a profesionálne nástroje, pomocou ktorých zubní hygienici odstránia nebezpečný zubný povlak aj z miest, na ktoré sa bežnou zubnou kefkou nedostanete. Predchádzať tak môžete nielen zubnému kazu, ale aj nepríjemným ochoreniam ďasien, ich krvácaniu či vzniku parodontitídy. Okrem zdravotného hľadiska je však dentálna hygiena aj kozmetickým ošetrením, ktoré zuby zbaví aj usadeného zubného kameňa, nežiadúcich pigmentácií či nepríjemného zápachu z úst.

 

Dentálna hygiena Žilina - metóda GBT

 

Röntgen na odhalenie drobných kazov

S detekciou aj tých najmenších kazov dnes stomatológom pomáha aj digitálny panoramatický a intraorálny röntgen s minimálnou dávkou žiarenia. Táto technológia pomáha včas odhaliť nielen kazy, ale aj zápal a porušenia zubnej výplne, čo umožňuje riešiť ich stav ešte v úplnom zárodku. Röntgenové vyšetrenie je preto dnes už bežnou súčasťou preventívnych prehliadok, ktoré by sme mali absolvovať aspoň jedenkrát za rok.

Ak váš stomatológ urobí preventívnu prehliadku bez panoramatického a intraorálneho röntgenu, mali by ste spozornieť.

Starostlivosť a vybavenie sa v prípade stomatológov rapídne zlepšilo, ich dnešným problémom sú však plné čakárne, kvôli ktorým nových pacientov jednoducho neprijímajú. Ak preto hľadáte stomatológa, ktorý vás naučí nebáť sa a vráti vám zdravý úsmev, obráťte sa na našu stomatologickú kliniku v Žiline. Naši lekári s medzinárodnými skúsenosťami a dokonale ľudským prístupom pracujú s tou najmodernejšou technológiou v mimoriadne príjemnom prostredí, vďaka čomu bude pre vás návšteva zubára nie strachom, ale naopak, príjemným zážitkom. Objednajte sa na svoje vstupné vyšetrenie ešte dnes.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dentalna-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Dr. DMYTRO BABČUK zubný lekár

Som zubný lekár, registrovaný v Slovenskej komore zubných lekárov. Od roku 2012 som pôsobil na chirurgickom oddelení krajskej stomatologickej polikliniky a neskôr na súkromnej stomatologickej klinike v Žiline. Od roku 2014 sa špecializujem na mikrochirurgickú endodonciu a prácu s operačným mikroskopom.
Absolvoval som pracovné stáže a školenia pod vedením popredného českého odborníka v oblasti mikrochirurgickej endodoncie a dentálnej implantológie MUDr. Jiřího Škrdlanta.

Podobné články
článok / Sep 01 2022
Je krásne vidieť šťastné dieťa bezstarostne sa hrať a veselo sa usmievať. Veľa rodičov vie, aké povinnosti ...
článok / Sep 05 2022
Základné pravidlá pri stravovaní detí so zreteľom na dentálnu starostlivosť sú:  dieťa by sa malo d...
článok / Mar 10 2024
  Do čoho sme sa pustili a prečo ? Klinika Zdravia vznikla s úprimnou myšlienkou pomáhať...
video / Nov 10 2021
Dentálnu hygienu u profesionálnej hygieničky by sme mali absolvovať minimálne dvakrát ročne. Pacientov s ci...