Zubná
pohotovosť
článok / Mar 10 2024

Podporujeme a motivujeme deti v škôlkach k čisteniu zúbkov

Podporujeme a motivujeme deti v škôlkach k čisteniu zúbkov

 

Do čoho sme sa pustili a prečo ?

Klinika Zdravia vznikla s úprimnou myšlienkou pomáhať a poskytnúť ľuďom kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. No a prevencia a starostlivosť o zúbky detí je presne v tomto duchu. Predškolský vek je ten, kedy je už naozaj nevyhnutné a kľúčové dať deťom správny návyk starať sa o zúbky.

Preto sme sa rozhodli venovať sa prevencii aj mimo našich priestorov a vznikla iniciatíva

3 kroky k zdravým zúbkom:

1. čistiť zúbky (deti)

2. dočisťovať zúbky (dospelými)

3. profesionálne čistenie (dentálna hygienička)

V Žiline a okolí navštevujeme predškolské triedy, kde naša dentálna hygienička Maťka deťom hravou formou vysvetlí, prečo je dôležité sa o zúbky starať. Každému dieťatku individuálne s kefkou ukáže a vyskúša správnu techniku čistenia zúbkov. 

Deti sa potešia farebným taštičkám, kde nájdu kefku od kvalitného českého výrobcu SPOKAR a pastu značky ELMEX, bacilkové pexeso a nového kamaráta Zubkáčika. Zubkáčik im doma v kúpeľni kefku postráži a každé ráno a večer pripomenie, aby si zúbky vyčistili. Pomocou presýpacích hodiniek ich tiež motivuje vydržať a vyčistiť zúbky poriadne.

Táto naša aktivita je pre škôlky aj rodičov bezplatná.

Návštevy v škôlkach sú už v plnom prúde. Stretávame sa so šikovnými deťmi, ktoré sú po našom stretnutí ešte viac motivované a tešia sa ako sa budú doma ráno aj večer o zúbky starať. Majú od nás inštrukcie zapojiť do čistenia zúbkov aj vás rodičov.

A prečo? Akokoľvek šikovné dieťatko v tomto veku ešte nevyčistí zúbky úplne. Aspoň raz za deň (ideálne večer) je potrebná asistencia rodiča. Urobte si s deťmi večer hravý rituál a čistite si zúbky spolu, vymeňte si kefky a dočistite si zúbky navzájom.

Je veľmi prospešné, keď má dieťatko od malička príjemnú skúsenosť so zubárom. Preto je dobré návštevu zubára neodkladať, kým bude zúbok bolieť, ale prísť na kontrolu v čase, kedy ešte nič nebolí. Oveľa lepšie potom dieťa spolupracuje, ak je neskôr potrebné pokazený zúbok ošetriť, prípadne vytrhnúť mliečny zub, ktorý „zavadzia“ tomu trvalému.  Dentálna hygiena a kontrola u zubára je dnes pre deti príjemným zážitkom. Keďže zdravé zúbky sa nekazia, pravidelnou dentálnou hygienou sa minimalizuje vznik prípadných kazov a infekcií, takže nakoniec aj ušetríte na zubných ošetreniach.

Nie je pravda, že pokazené mliečne zúbky netreba ošetriť, lebo aj tak vypadnú.

Neliečená infekcia mliečneho zubu môže vážne poškodiť aj trvalý zub. No a samozrejme, dieťa má určite lepší pocit a sebavedomie, keď sa môže usmiať a ukázať pekné zdravé zúbky.  Dnešných zubárov sa už netreba báť – sú k deťom milí, ošetrenie je bezbolestné, zúbok sa „uspáva“ a „sprchuje“, deti pri ošetrení pozerajú rozprávku.

 

A preto rodičia:

zúbky deťom čistite, nech nemusia byť ukryté,

aby krásny úsmev mali a radosť nám rozdávali :)

 

 

Tešíme sa na stretnutie s ďalšími deťmi a vám, s ktorými sme sa už stretli ďakujeme za pekné obrázky na pamiatku :)

 

Linky na niektoré škôlky, ktoré sme už navštívili:

MŠ Horný Vadičov

MŠ Višňové

MŠ Trnové

Zelená škôlka

Súkromná materská škola Oravská cesta

MŠ Bánová

MŠ Limbová

SMŠ Sovička

Montessori škôlka MONTE SMILE

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dentalna-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
Mgr. MARTINA KARASOVÁ, DiS. dentálna hygienička

Som dentálna hygienička.
V roku 2014 som popri práci zdravotnej setričky absolvovala kurz dentálnej prevencie. Toto smerovanie ma natoľko zaujalo, že som sa rozhodla špecializovať a venovať sa dentálnej hygiene na 100 percent. V roku 2020 som ukončila vysokoškolské štúdium na Vyššej odbornej škole zdravotníckej v Ostrave v odbore Dentálna hygienička. Počas vysokej školy som pracovala vo viacerých klinikách v Žiline a v okolí ako sestrička aj dentálna preventistka.

Podobné články
článok / Sep 05 2022
Základné pravidlá pri stravovaní detí so zreteľom na dentálnu starostlivosť sú:  dieťa by sa malo d...
video / Nov 10 2021
Dentálnu hygienu u profesionálnej hygieničky by sme mali absolvovať minimálne dvakrát ročne. Pacientov s ci...
článok / Jan 10 2023
Dnes sa už zubára báť nemusíte. Zmenil sa nielen postup ošetrení, ale aj prístup lekárov   Spomínate...
článok / Sep 01 2022
Je krásne vidieť šťastné dieťa bezstarostne sa hrať a veselo sa usmievať. Veľa rodičov vie, aké povinnosti ...